Erişilebilirlik:

Üniversitemiz yerleşkesinde fiziksel mekânlar engelli öğrencilerimizin rahatlıkla kullanabilecekleri şekilde düzenlenmektedir.

Özellikle yeni binalarımızın ulaşım, tuvalet, sınıf, salonlar ve kültürel mekanlar gibi alanları engellilerin kullanabilecekleri özellikte tasarlanırken, eski binalarımız da erişilebilirlik mevzuatı dikkate alınarak yeniden yapılandırılmaktadır.

Psikososyal desteğe ve psikolojik danışmanlığa ihtiyaç duyan engelli öğrencilerimize yönelik olarak Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığımızda psikolog ve sosyal hizmet uzmanı hizmet vermektedir.

Engelli öğrencilerimize yönelik olarak, telefonla ulaşacakları "Sosyal Destek Hattı" (5234 - 5272) hizmet vermektedir.

Sosyal Etkinlikler:

Engelli öğrencilerimizi ve engelli personellerimizi kapsayıcı şekilde, her yeni eğitim-öğretim yılında

istişare amaçıyla sosyal etkinlikler düzenlenmektedir. (Kahvaltı vb.)

İlimizde faaliyet gösteren engellilik alanındaki sivil toplum kuruluşlarıyla ortak etkinlikler düzenlenmekte, stk'lar olanaklar ölçüsünde desteklenmektedir.

Engelliler Haftasında çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. (Engelsiz Mısralar Şiir Dinletisi, Goalball Turnuvası vb.)

Kütüphane Hizmetleri:

2012-2013 Eğitim-Öğretim yılında Amasya Üniversitesi Merkez kütüphanesine kitap okuma makinesi alınmıştır. Kitap okuma makinesi hem üniversitemizde okuyan görme engelli öğrencilere hem de şehirde yaşayan görme engelli öğrencilere önemli kolaylıklar sağlayacaktır.

Kitap okuma makinesinin şu özellikleri bulunmaktadır: Görenlerin dokümanı büyüterek okuyabileceği, hiç görmeyenlerin ise sesli olarak dinleyebileceği kitap okuma makinesi kelime-kelime veya cümle-cümle metin okuyabilmektedir.

Bilgisayar ve ekrandan bağımsız olarak tarayıcı (scanner), text dönüştürücüye (OCR) gereksinim duymaksızın, tek başına doküman okuyabilen ve text, imaj dosyası olarak taşıyabilen (USB) belleklere kaydedebilen ve çıktısını alabilen bir makinedir.

Türkçe okumakta ve kaydedebilmektedir. Türkçenin dışında, İngilizce ve diğer sentezleticilerle de desteklenmektedir. Taranan doküman sayfalarını sayfa sırasını koruyarak kaydedebilirken sistem kendi sözlüğünü tarayarak kelime tanıma özelliğine sahiptir.

 

Engelli Öğrenci Sınav Uygulamaları:

Üniversitemizde engelliler mevzuatı çerçevesinde; engelli öğrencilerimizin akademik anlamda karşılaşabilecekleri sorunların çözümü konusunda gerekli yönlendirmeler ve destek sunulmaktadır.

/media/1013/engelli-ogrenci-sinav-uygulamalari.pdf

 

Boğaziçi Üniversitesi Görme Engelliler Teknoloji ve Eğitim Laboratuvarı tarafından tasarlanan ve yürütülmekte olan elektronik kütüphane hizmetlerinden yararlanmak için ilgili siteyi ziyaret edebilirsiniz:

http://www.getem.boun.edu.tr

 Görme Engelliler için Telefon Kütüphanesi